Mat & livsmedel med mycket zink
Även om det finns en hel del zinktillskott på marknaden kan det vara bra att känna till vilka livsmedel som är rika på zink. Det är alltid att föredra att få i sig de näringsämnen man behöver genom kosten.
Kött, ostron och inälvsmat
Den som väljer att äta mycket kött och inälvsmat får i sig absolut mest zink. Detta beror dels på att livsmedlen i sig själva innehåller mycket zink, men också på att animaliskt protein hjälper kroppen att ta upp zink.
Ett av de livsmedel som är absolut rikast på zink är ostron med sina hela 50 mg zink per 100 gram. Detta är att jämföra med till exempel nötkött som innehåller runt 7 mg zink per 100 gram. Även mejeriprodukter innehåller en hel del zink. I hårdost hittar du till exempel 4 mg zink per 100 gram.
Zink för vegetarianer
Vegetarianer är en av de grupper som har störst risk att drabbas av zinkbrist. Detta beror till viss del på att vegetarisk mat tenderar att innehålla en större mängd koppar, en mineral som konkurrerar ut zink. Det har också sin orsak i att det finns färre vegetariska livsmedel som är rika på zink.
Om man är vegetarian finns det dock en hel del livsmedel som man kan se till att få i sig för att ge kroppen välbehövligt zink. Man kan till exempel äta vetegroddar som innehåller hela 17,8 mg zink per 100 gram. Även det vegetariska proteinet quorn innehåller en hel del zink. I detta hittar du 8 mg zink per hundra gram. Om du är vegetarian kan det också vara smart att frossa i sesamfrön och pumpakärnor eftersom även dessa är zinkrika.
Lista på zinkrik mat
Här följer en lista på livsmedel som är bra att äta om man vill hålla uppe zinknivåerna i kroppen.
- Ostron.
- Nötkött.
- Fläskött.
- Inälvsmat.
- Mejeriprodukter.
- Quorn.
- Vetegroddar.
- Pumpakärnor.
- Kakao.
- Vetekli.
- Jordnötter.
- Bönor, linser och ärtor.
- Nötter.
Publicerad: 07.08.2017
Uppdaterad: 11.08.2017
Skribent: Charlotta Holding
Källa: Matkalkyl.se, Livsmedelsverket.se